De Museumjaarkaart geeft toegang tot cultureel Nederland. Mijn weblog bevat verslagen van de bezochte musea maar daarnaast ook de resultaten van de door mij gevolgde cursus "23 dingen".
Veel leesplezier!

maandag 16 maart 2009

Nederlands Architectuurinstituut

Zondag 15 maart brachten we een bezoek aan het NAi, het Nederlands Architectuurinstiuut in Rotterdam http://www.nai.nl/. Het museum bestaat uit 3 zalen met verschillende tentoonstellingen:
* De manifestatie ‘Maak Ons Land’ (1e zaal ) bestaat uit een werkplaats, waarin gedurende zes maanden (11 oktober 2008 t/m 3 mei 2009) architecten, kunstenaars, theatermakers en filmregisseurs met het publiek werken aan een nieuwe agenda voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. De zaalopstelling wordt maandelijks aangepast aan een specifiek thema (mobiliteit, wonen, werken, vrije tijd, groen, water) met als vast terugkerende elementen een bibliotheek, verschillende werkplekken en actuele innovatieve projecten.
* De permanente tentoonstelling 'GeWoon Architectuur' (2e zaal) bestaat uit tekeningen, maquettes en foto's van de geschiedenis van het wonen in Nederland vanaf 1850. De eerste vier delen van de tentoonstelling gaan over woonomgevingen die daadwerkelijk zijn gebouwd: de Amsterdamse Vondelstraat met ontwerpen van P.J.H. Cuypers, Amsterdam-Zuid van H.P. Berlage, de Rotterdamse wijken Pendrecht en Alexanderpolder, en Almere - het laboratorium op het gebied van woonarchitectuur. Het laatste thema is gewijd aan niet gerealiseerde plannen, aan toekomstscenario's waarin de verbeelding van de architect vorm krijgt. Een voorbeeld hiervan is het plan voor de uitbreiding van het Amsterdamse Vondelpark tot aan de kust, van architect H.Th. Wijdeveld.
Om meer informatie te krijgen over al deze onderwerpen en hun achtergronden, kun je bij de informatiebalie gratis een palmtop en een koptelefoon lenen, waarmee je stap voor stap langs de tentoonstelling geleid wordt.
* 'Building for Bouwkunde' (zaal 3) van 15 maart 2009 - 07 juni 2009. Op 13 mei 2008 verwoestte een brand het gebouw van de faculteit Bouwkunde van TU Delft. Dit vormde de aanleiding voor het lanceren van een internationale ideeƫnprijsvraag voor een nieuw gebouw en dat leverde 466 inzendingen uit 50 verschillende landen op. Een aantal van deze inzendingen is te zien op deze tentoonstelling
Daarnaast beschikt het museum nog over een grote bibliotheek en archief.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben daar ook eens geweest. Je kon toen ook naar een villa uit 1920. Wat qua architectuur speciaal ingericht is. Dat was wel heel apart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gaat trouwens goed zeg met jou. Je bent al bijna klaar!

    BeantwoordenVerwijderen